Unngå å miste Google-plassering ved endring av domene eller ved overføring av nettbutikk til 24Nettbutikk

Følg denne veiledningen for å se om du har god eller dårlig plassering hos Google, hvordan butikken din indekseres og hva du bør gjøre ved endring av domenenavn eller bytte av nettbutikkløsning

I denne veiledningen bruker vi både ordet "Søkemotorer" og "Google". Vi eksemplifiserer med Google fordi det er den mest kjente søkemotoren.
Andre kjente søkemotorer er:

Merk: I veiledningen nevner vi ordet "lenke" gjentatte ganger. Med det mener vi "url" eller en "nettadresse".

Slik ser du om du har en god plassering hos søkemotorene

1. Gå til Google.no (eller den søkemotoren du vil se etter plasseringen din på)
  2. Søk på produkter du selger, eller navnet til nettbutikken din.

Bra plassering = Butikken kommer høyt opp i søkeresultatene
Kommer butikken din høyt opp i søkeresultatene har du en god plassering.

Dårlig plassering = Du finner ikke nettbutikken din i søkeresultatene, eller du må trykke mange sider bakover for å finne den.

Merk: Søkeresultatene avhenger av hvem som søker. Google kjenner til brukerens tidligere søkehistorikk, og vil bestandig vise resultat basert på om resultatet er behjelpelig for brukeren.

For å unngå at tidligere historikk blir inkludert i søkeresultatet, anbefales det at du åpner nettleseren i inkognitomodus før du søker.

søkeresultat

Slik indekserer Google nettbutikken

Med jevne mellomrom går Google og andre søkemotorer gjennom nettsiden din og gjennomfører en prosess som kalles indeksering.
Kort forklart går dette ut på at Google trenger å vite mest mulig om nettsiden din, slik at de vet hva de skal foreslå som søkeresultater når folk søker på Google.no.

Ved indekseringen går de gjennom nettsiden din og ser på hvilket innhold den har; produkter, informasjonssider, blogginnlegg osv.

Merk: Google lagrer denne informasjon i sitt system, på de lenkene du har i nettbutikken din på tidspunktet for indekseringen.

I bildet under ville da Google lagret at denne spesifikke vaskemaskinen finnes på lenken vi har markert i rødt.

gudie-til-redirects2

Hva skjer når du bytter nettbutikkløsning eller endrer domenenavn?

Nettbutikkløsninger strukturer lenkene i nettbutikken på ulike måter. Når du bytter løsning vil deler av url-en til kategoriene og produktene endres litt. Det samme gjelder når du bytter domenenavn, for da vil domenenavnet i url-en til kategoriene endres.
Se eksempel:

Du selger en vaskemaskin som heter "Vaskemaskin 1".

I nettbutikken på plattformen du nå bytter fra, ser lenken til vaskemaskinen kanskje slik ut:

www.dittdomene.no/kategori/vaskemaskin/vaskemaskin-1

Mens i din nye nettbutikk du starter hos 24Nettbutikk, ser den slik ut:

www.dittdomene.no/butikk/vaskemaskin/vaskemaskin-1

Merk: Det er små forskjeller i lenken, men disse har alt å si.

Vil denne endringen påvirke nettbutikken min negativt?

Søkemotorene forventer at sidene de har lagret i systemet skal ligge på nøyaktig samme lenker. Når det gjøres endringer på lenkene vil ikke Google lenger finne innholdet og dermed tror de at du har slettet produktene dine.

Derfor anbefales det at du legger inn 301-redirects på de sidene du ikke vil miste plasseringen på.
Legger du ikke inn 301-redirects, vil de gamle sidene til nettbutikken din gradvis forsvinne fra søkeresultatene hos søkemotorene, og rangeringen vil deretter falle kraftig.

301-redirects - hva er det?

For å beholde plasseringen i søkemotorene må det legges inn noe som heter "301-redirects", som på norsk heter "permanent videresending".
Det vil si at søkemotorene får beskjed om at en side i nettbutikken din har blitt permanent flyttet og nå har fått en ny lenke. Eller.. "det som tidligere lå på denne lenken, ligger nå på denne nye lenken i stedet".

Slik legger du inn 301-redirects

Den gode nyheten er at vi i 24Nettbutikk kan legge inn 301-redirects for deg, så lenge du sender oss en fil med nye og gamle lenker.
Se oppsettet under:

I listen ser du to kolonner, kolonne A og B.

1. I kolonne A skal du legge inn lenker til hver individuelle side/produkt som du har i din gamle nettbutikk på plattformen du nå skal gå vekk fra.
  2. I kolonne B skal du legge inn lenker til de nøyaktig samme sidene/produktene som du har laget i din nye nettbutikk hos 24Nettbutikk.

Legg inn lenkene i denne listen

Merk: Pass på at lenken for samme side/produkt står på samme linje fra kolonne A til kolonne B, da lenken i kolonne B erstatter lenken i samme linje fra kolonne A.

For sider du ikke ønsker å ta med videre i din nye nettbutikk, f.eks produkter du skal slutte å selge: Legg de gamle lenkene inn i kolonne A, og skriv inn alternativ nettadresse i kolonne B, f.eks til en passende kategori. Hvis lenken går helt ut (skal ikke brukes), så kan du skrive en x. Eks: X

Gi oss beskjed når du er ferdig

Er du ferdig med å fylle ut skjemaet?

Trykk her og send skjemaet til oss gjennom denne siden.

Vi vil da fikse den tekniske delen for deg.